Giving is all we have

Een jaar geleden hoorde ik een jongen spreken die op het Lowlands festival een ‘geefloket’ had geopend: ‘Giving is all we have’ waar je alleen mocht komen als je iets te geven had zonder dat je er iets voor terug verwachtte. Binnen de kortste keren stonden mensen in de rij om iets van zichzelf weg te geven, de creatiefste en gekste dingen. Na zijn speech hierover op een symposium een half jaar later kreeg hij een staande ovatie.
Dit inspireert mij. De gedachte dat ik een loket zou openen en dat we allemaal zouden bedenken wat wij te geven hebben. Grote of kleine dingen. Materieel of immaterieel. Iets van jezelf weg te geven, verder te delen. Zonder dat je er iets voor terugverwacht.
Ook denk ik aan mijn Amerikaanse vriendin in Seattle die naar de thriftshop (kringloopwinkel) gaat met haar kleren en die van haar dochters en daar voor haar en haar gezin ook ‘nieuwe’ kleren haalde. Ze legde mijn kinderen uit dat ze geen nieuwe spullen wil kopen als er al zoveel in omloop is. En daar stonden wij dan behangen met alle Amerikaanse merken die we net voor weinig bij een grote outlet hadden gevonden. ‘It gives me a good karma’ zei ze. Heerlijk Amerikaans. En ook heerlijk waar. Het gaf te denken. Giving is all we have.
Ik voel om mij heen en ervaar zelf ook , midden in de crisis, naast de zorgen die voor velen niet mis zijn ook tegelijk een groot verlangen, bijna een hunkering naar andere en nieuwe verhalen. Naar nieuwe manieren om met elkaar te leven. Soms droom ik van hoe het ook zou kunnen met een groep vrienden bijvoorbeeld. Dat je alles onderling steeds herverdeelt en hergebruikt en het geld dat je dan vervolgens bespaart weer kan weggeven aan mensen die het harder nodig hebben dan jij. Mijn meest recente droom.
Ook denk ik aan de bijbelse ‘tiende’ en dan niet als een afdracht aan de kerk maar als een richtlijn in het eigen leven. Als je een tiende zou weggeven van wat je hebt? En als ik het breder trek dan materie alleen en denk aan het geefloket.Stel je voor je begint met 10% van je geld, tijd en/of talenten en energie aan anderen te geven die het goed kunnen gebruiken. Om niet. Omdat het goed is. Omdat je je er beter door voelt. Giving is all we have.

05. november 2013 by Claartje Kruijff
Categories: Blog | Reacties uitgeschakeld voor Giving is all we have