Vasten

Gisteravond is in onze kerk en vele andere kerken de Vastentijd begonnen, de Veertigdagentijd tot aan Pasen. De Veertigdagentijd is een periode van vasten en bezinning op de manier waarop je in het leven staat. Jezus ging veertig dagen de woestijn in. Het volk Israel zwierf veertig jaar door de woestijn.

Ik had een gespreksgroep met leeftijdsgenoten naar aanleiding van het begin van de Vastentijd. We kwamen er in gesprek achter dat het iets geks heeft om individueel te vasten. Als het Ramadan is wordt er namelijk collectief gevast. Deze wijze van vasten heeft iets saamhorigs en moois, concludeerden wij. Je leeft met elkaar ergens naar toe. Anderzijds hebben wij alle vrijheid om te besluiten of we zullen vasten en het op een voor ons zinnige manier in te vullen. Zo was er een vrouw die zei: ik heb net mijn periode woestijn achter de rug, ik ben eindelijk een beetje aan het opkrabbelen: ik moet even niet aan vasten denken. Misschien kunnen de veertig dagen die nu aanbreken juist voor haar in het teken staan van oase en nieuwe vreugde.

Je kunt volgens mij op allerlei manieren vasten: of het inhoudt dat je geen alcohol drinkt, bepaalde dingen niet eet, digitaal vast of geen nieuwe dingen aanschaft. Misschien besluit je wel juist meer van iets te doen: meer aandacht voor mensen om je heen, met zachtere ogen kijken, meer rustmomenten in je programma, veertig dagen niet roddelen, meer besef van wat er wel is in plaats van wat niet, (meer te snoepen stelde mijn jongste dochter voor), iedere week een brief aan iemand schrijven, meer de fiets in plaats van de auto, zoveel mogelijk spullen met anderen te gaan delen en hergebruiken, …….

De Vastentijd kan een tijd van inkeer en bezinning zijn. Om stil te staan bij hoe je leeft en hoe je zou willen leven, om een pas op de plaats te maken. Om nieuwe richting en helderheid te zoeken. Om ruimte te maken voor nieuwe betekenis, voor wat komen kan. Van een bepaalde matigheid en discipline kun je soms opknappen. Als je een tijd dingen niet of juist meer doet kun je er opnieuw achter komen dat je keuzes hebt in hoe je tegen dingen aankijkt en leeft. Gistermiddag vertelde ik aan mijn kinderen dat ik nog niet precies wist wat mijn vastenthema wordt dit jaar, ik had een aantal dingen in mijn hoofd. ‘Minder gestrest zijn, meer yoga ’ zei één van de dochters. Van je kinderen moet je het hebben.

06. maart 2014 by Claartje Kruijff
Categories: Blog | Reacties uitgeschakeld voor Vasten