Week tegen Eenzaamheid

Wat is eenzaamheid eigenlijk?
Deze vraag staat op de site van de Week tegen Eenzaamheid.
Tja, wat is eenzaamheid eigenlijk? Hoe herken je eenzaamheid? Al gauw denk je misschien aan oudere mensen waar niemand voor komt, die achter de geraniums naar buiten staren. Of die ene meneer die je vaker ziet lopen op straat met die eenzame blik. Dat ene meisje alleen op het schoolplein. Haar ogen vragen om vriendinnen. Buiten onszelf zien we overal en nergens voorbeelden en tekenen van eenzaamheid. Soms voor iedereen duidelijk, soms verborgen in een onverwacht klein hoekje.
Maar raakt het misschien ook aan mij of maakt het iets los bij jou? Voel jij je wel eens eenzaam? Alleen in een menigte met je ziel onder je arm? Achter je computer hopend op iets gezelligs? Op een bevestiging dat je leuk bent, dat je iets goed kunt, dat er iemand op je zit te wachten. Of zit je agenda vol met afspraken? Bang dat ze je straks allemaal niet meer leuk vinden, bang om alleen te zijn?
Het lastige is dat als je, vanuit behoefte aan contact, op zoek bent naar een woord of een gebaar, het vaak niet komt. Althans niet vanuit degene waar je het van zou verwachten of hopen. Je kunt dan de neiging hebben om te denken ‘zie je wel, het heeft toch geen zin’ en je vervolgens opnieuw terugtrekken. Herhaaldelijk teleurgesteld door het leven kun je denken: ‘ik kan toch op niemand rekenen, ik red mij wel’. Terwijl een uitnodiging, een uitgestoken hand juist uit een hele onverwachte hoek kan komen. Maar dan moet je het wel kunnen zien.
Bovendien is het voor iedereen anders. De één heeft nu eenmaal meer aanleg voor bepaalde gevoelens dan een ander. De één treft een zwaarder lot dan de ander. Maar eenzaamheid als fenomeen is van alle tijden en niet te ontkennen. Het is van 26 september tot en met 5 oktober de week tegen de eenzaamheid. Deze dagen doe ik mijn ogen en mijn hart nog eens wijd open. Loop ik er niet wat ongemakkelijk snel snel aan voorbij. Laat ik mij niet te snel geruststellen. Ontken ik niet wat ik om mij heen zie maar ook niet wat ik zelf wel eens kan ervaren. Vanuit die menselijkheid, met die zachte blik naar een ander en naar mijzelf toe hoop ik aandacht te vragen en een steentje bij te dragen aan de Week tegen de Eenzaamheid. Doe je mee?

23. september 2013 by Claartje Kruijff
Categories: Blog | Reacties uitgeschakeld voor Week tegen Eenzaamheid